LEASE OPTIE FAQ

WAT IS EEN LEASE OPTIE?

Een lease optie is een methode die Woning Investeerders Netwerk naar Nederland heeft gebracht  om woningbezitters vooruit te helpen naar een nieuwe woning, zonder dat zij een restschuld overhouden bij de verkoop van de huidige woning. Investeerders nemen de lasten van de woning over en hebben een optie om de woning in de toekomst te kopen, waarbij ze de volledige hypotheek aflossen. 

Hierdoor kunnen huiseigenaren het huis verlaten zonder de verdere last van hun hypotheek. Zonder makelaar en zonder kosten. 

De sleutel voor succes is dat de investeerder begrijpt in welke situatie de huiseigenaar zich  bevindt.

Waarom zou u over een lease optie nadenken?

Maandlasten niet meer kunnen betalen

Als u – om welke reden dan ook – op korte termijn de hypotheek niet meer kunt betalen, is de enige manier die veel mensen kennen het verkopen van hun huis via een makelaar.

Dit is niet altijd voorspelbaar of mogelijk, afhankelijk van de woning en de omstandigheden in de woningmarkt.

In sommige gevallen kan het onverkoopbaar zijn van een woning leiden tot nare consequenties zoals faillissement of de bank die de woning opeist. Dan moet u de woning gedwongen verkopen. 

Hoewel de meeste mensen denken dat hun huis hun grootste bezit is, hoeft dit niet lang niet altijd waar te zijn. Dit hangt af van de omstandigheden van de eigenaar.

Wanneer de eigenaar de woning niet kan verkopen, betekent de last van de maandelijkse hypotheek dat het huis eerder een schuld en een verplichting is waardoor de eigenaar niet naar een volgende woning kan.

Vragen? Vul dan het Formulier in op de Home Pagina of Bel Ons voor Gratis Informatie: 06 53 20 71 86

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen als u uw woning snel of direct moet of wilt verkopen en in aanmerking wilt komen voor een lease optie:

Het soort investeerder die een woning snel kan kopen, heet een ‘cash investeerder’. Hij beschikt over ‘cash’, contant geld.  Over het algemeen wil deze investeerder een korting in ruil voor een snelle verkoop.

Hoewel er veel voordelen bestaan bij cash verkoop, is dit niet voor iedereen geschikt.

Bijvoorbeeld wanneer er geen overwaarde op de woning is (de waarde van de woning is hoger dan de hypotheek). In dat geval kan de eigenaar geen korting geven, omdat de koopprijs lager zou zijn dan de hypotheekschuld en er een schuld ontstaat. Een investeerder is dan niet geinteresseerd.

Dat hangt van de omstandigheden af.

De meest geschikte situatie voor een lease optie is wanneer er geen of bijna geen overwaarde op de woning is en de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van de woning. 

In dit geval is de woning moeilijk te verkopen omdat er geen ruimte is om de prijs te verlagen voor een snelle verkoop zonder dat er een restschuld over blijft. Dan is een lease optie geschikter. 

Zeker, huisbaas worden is altijd een optie maar er is geen garantie dat de woning altijd verhuurd wordt. Daarnaast is huisbaas zijn een hele last met veel verplichtingen en mogelijke aansprakelijkheid.
Hoe werkt een lease optie?

Het belangrijkste van een lease optie is een contractuele overeenkomst tussen de huiseigenaar en een investeerder waarin de laatste alle verantwoordelijkheden van de woning overneemt, zoals de maandelijkse hypotheeklasten en het onderhoud aan de woning. Dit betekent dat je onmiddellijk verder kunt met je leven.

Daarvoor in de plaats zal de investeerder een optieprijs met je afspreken, waarvoor hij de woning in de toekomst kan kopen.

Met andere woorden, de investeerder betaalt je maandelijkse hypotheek en krijgt een optie om het huis in de toekomst te kopen waarbij er mogelijk waardevermeerdering optreedt.  Het is essentieel dat de woning leeg wordt opgeleverd, omdat de investeerder de woning zal verhuren, waardoor hij mogelijk ook maandelijks een bedrag kan overhouden.

Het zijn de situaties waarin je zo snel mogelijk wilt stoppen met betalen van de hypotheek, denk aan:

Wanneer de woning onder water staat en de hypotheek hoger is dan de waarde van de woning, kan een lease optie zeker werken. Voorwaarde is dat de investeerder de maandlasten kan afdekken met de huur. 

Op papier bent u nog steeds eigenaar. Uw naam staat nog steeds op de koop- en hypotheekakte en er is pas een overdracht als en wanneer de investeerder de optie uitoefent om het huis te kopen.

Maar de overeenkomst verplicht de investeerder de hypotheek te betalen en het onderhoud aan de woning te verrichten totdat hij de optie uitoefent of de overeenkomst eindigt, dus het voelt alsof je de eigenaar niet meer bent.

Het kan zijn dat de investeerder de woning wil verbeteren of veranderen om meer huur te kunnen vragen, bijvoorbeeld door het huis in delen te verhuren. In ieder geval is het niet meer uw zorg, want de maandlasten worden betaald.

Niet persé. Het verkrijgen van een hypotheek hangt van persoonlijke omstandigheden af en het is mogelijk om meerdere hypotheken te hebben, zeker wanneer in de toekomst je situatie is verbeterd. Het is overigens niet altijd gemakkelijk.
Maar wanneer een eigenaar probeert van zijn bestaande hypotheek af te komen, zal hij niet snel opnieuw huiseigenaar willen worden. Dat is ook de realiteit.

Een professioneel investeerder kan een onafhankelijk deskundige een waardebepaling van de woning laten doen. Dit taxatierapport wordt toegevoegd aan de overeenkomst. Ervaren investeerders zullen de kosten hiervan betalen. Als er een recent taxatierapport van de woning is, opgesteld door een erkende taxateur, is dit ook voldoende. En in sommige gevallen heeft een investeerder voldoende aan de WOZ.  

Dit is ongebruikelijk omdat de meeste investeerders willen profiteren van waardevermeerdering van de woning in ruil voor alle verplichtingen die zij hebben gehad.

Als dit om een of andere redenen niet het geval is, gaat de woning gewoon weer terug naar de eigenaar.

In dat geval heeft de eigenaar geprofiteerd van alle jaren dat hij de hypotheek niet heeft hoeven betalen. En de situatie dat het huis onverkoopbaar was, is zeer waarschijnlijk inmiddels opgelost.

Daarnaast is het zeer aannemelijk dat een woning in waarde stijgt in de loop van de jaren.

Absoluut, lease opties zijn voor commercieel onroerend goed al meer dan 40 jaar in gebruik. In de afgelopen 10 jaar is dit uitgebreid naar de particuliere woningmarkt omdat het een groot probleem oploste.

In de lease optie overeenkomst moet je – voor je eigen bescherming – gebruik maken van contracten die door een gespecialiseerde notaris zijn opgemaakt.

Wanneer u een woning van een woningcorporatie gaat huren (een woning waarvan de huur onder de huurgrens ligt) is het verstandig om even te informeren of u mag huren, terwijl u nog eigenaar bent van een woning. In sommige gemeentes (bv. Amsterdam) mag men geen woning huren als de bestaande woning niet binnen 6 maanden is/ wordt verkocht.  

Vragen? Vul dan het Formulier in op de Home Pagina of Bel Ons voor Gratis Informatie: 06 53 20 71 86